RECHERCHE
VILLE DE DESIGN
EGO MAGAZINE
ARCHIVES
LIJO RENY architects
Dr. Cijo Jos and Dr. Thushara Cijo Residence (en anglais)
LiJo, le 2 mars 2009
Lijo RENY Architect_Drs.Cijo Jos and Thushara Cijo Residence/LIJO RENY architects
Lijo RENY Architect_Drs.Cijo Jos and Thushara Cijo Residence/LIJO RENY architects
 
As one enters the site, the pool with the tree in the middle is that which catches ones attention. Moreover one would not fail to note the striking contrast between the water court and the dry court, near the sit out, rendering an unconventional feel to the space. On entering the house one would be taken aback by the sheer volume of the interior space. This is achieved by the 8m height above the skylight court in the living and above the staircase and also by the quantity of light flooding in through the two huge sky lights. Each of the skylights run both vertically and horizontally, the vertical being that of frost glass, for privacy and the horizontal that of reflective glass, to cut out maximum heat, at the same time to give glimpses of the changing sky. The skylights being the highest point in the house have been provided with air vents to facilitate airflow through stack effect. The openness of the living, dining and the family space gives an unobstructed volume for the easy ventilation.

Lijo RENY Architect_Drs.Cijo Jos and Thushara Cijo Residence/LIJO RENY architects
Lijo RENY Architect_Drs.Cijo Jos and Thushara Cijo Residence/LIJO RENY architects
 
The skylight court in the living has a growing bamboo. It branches out in to the living to add vibrancy and life. The family space, viewed from the living room below, designed like a bridge; seem to hover in mid air, having painted a slightly darker shade of grey. The clock is one of its kinds. The architects themselves design it. It’s designed with an aluminum section for the body and industrial drill bits for the digits and is mounted on the wall.

Lijo RENY Architect_Drs.Cijo Jos and Thushara Cijo Residence/LIJO RENY architects
Lijo RENY Architect_Drs.Cijo Jos and Thushara Cijo Residence/LIJO RENY architects
 
The dining area is segregated from the living area with a wall, that fall short of reaching the ceiling that in turn help in giving the family deck above a floating effect. The curio taking punctured partition wall between the living and the dining gives necessary privacy required without marring the openness of the collective space. The dining with its full-length seating serves its purpose during post dinner discussions and siestas. The kitchen too has an in-built seating which turns out to be a multipurpose area for cutting vegetables, grating coconut (due to its comfortable height) and of course as an informal seating, just to mention a few. The breakfast counter also doubles up as study table for kids. Another interesting add on is the inclusion of work area space into the kitchen space itself, in turn avoiding a separate work area altogether. This helps in giving the kitchen a more spacious feel. The light that filters through the skylight above the stair find its way, mildly, through the small glazed openings that touch the ceiling above the kitchen cabinets.


<   1  2  3  4  5   >
IMPRIMERENVOYER À UN AMIHAUT DE PAGE
HÔTELS-BOUTIQUES
AGENDA
NEWSLETTER


giubbotti peuterey Peuterey Outlet giubbotti peuterey peuterey online